Het gesubsidieerde programma (SNN) Mobaco-A heeft ons in de gelegenheid gesteld het project naar een hoger planniveau te tillen. Van papieren ontwerp tot gematerialiseerd concept en prototype. Het prototype dient als test voor het totaal concept (werkt het?), om (na dit project) respons uit de markt te ontlokken en van daaruit een twee sporen traject te volgen. Namelijk het ontwikkelde product op de markt te brengen en parallel op de verbeterpunten dan wel extra kansen, een aanvullende ontwikkelingsinspanning te kunnen definiëren.
In deze fase hebben we in team overleggen en (door Corona in Teams overleggen), de bestaande
ideeën in varianten uitgewerkt. Dit gebeurde in een repeterend proces van genereren van ideeën,
evalueren en selecteren, verdiepen en verbeteren, et cetera. In eerste instantie had dit proces een
zoekend karakter alvorens we een heldere lijn te pakken hadden. In het proces hebben we vanaf een bepaald punt onderkend en vastgesteld dat een onderverdeling in bepaalde elementen veel structuur aan zowel het proces als het ontwerp geeft. We doelen hier op een verdeling in
Vlakken (de vlakvullingen voor gevels, wanden, vloeren en dak). Een bijzondere additie zijn dan nog de installaties inclusief leidingen. Het idee daarbij is om ruimtelijke eenheden op te bouwen uit een samenstel (skelet/frame) van ribben die d.m.v. knopen verbonden worden en waardoor zich vlak omrandingen vormen die op veel manieren invulbaar zijn. En zo worden wanden, vloeren en daken gevormd. De vlakinvullingen kunnen zoals gezegd op veel wijzen worden gerealiseerd met een groot assortiment materialen, waaronder ook invullingen met interieur producten zoals kasten. Hierbij dient als uitgangspunt licht gewicht materialen in het vloer- en dakvlak aangehouden te worden. Het skelet bestaande uit de knopen en de ribben (zie ook hierna) zien we als een strak gedefinieerd industrieel product, terwijl de vlakvulling veel vrijer in afhankelijkheid van lokale omstandigheden en met lokale materialen kan worden gekozen. Een van de achterliggende doelen hierbij is dat op deze wijze montage met zelfwerkzaamheid (zelfbouw) mogelijk is, mede mogelijk gemaakt door toepassing van lichtgewicht biobased profielen. Aanvankelijk zaten we daarbij op een spoor, waarbij alles ter plaatse gemaakt zou kunnen worden.
Hoi, dit is een reactie.
Om te beginnen met modereren, bewerken en verwijderen van reacties, ga je naar het Reacties scherm op het dashboard.
Avatars van auteurs komen van Gravatar.